Tur : Langetur på dybt vand Skib : M/S Bodil, Thyborøn. Fiskested : Nordsøen
"Langetur på dybt vand" var overskriften for turen hvor Måleren skulle på havet med M/S Bodil d. 14. juni.
Efterretningerne lovede, at M/S Bodil ville ankomme til havn ca. kl. 22 fredag, og størsteparten af turdeltagerne stod klar ved kaj en times tid forinden. Vi havde god tid til at tjekke vejrudsigten, og vi var flere, der ikke var overdrevet begejstrede for udsigten som lovede 8-10 sekundmeter og tiltagende i dagens løb. Bekymringen skulle heldigvis vise sig at være overdrevet – ikke dermed sagt at det var havblik, men skal vi ikke sige det sådan, at forholdene kunne have været værre, men de kunne nu også have været bedre.
M/S Bodil ankom meget præcist som lovet, og efter at have sat sin last og deltagere fra fredagens tur af, indtog Målerens deltagere båden. Allerede mens vi ventede på vores turbåd, havde vi på kajen drøftet, hvem der skulle stå hvor, og det gik rigtigt fint – der var lodtrækning blandt 3 mand om de 3 forreste pladser, men alt andet var fordelt på forhånd uden nogen form for paniksituationer.
Vi gled til havs i nattens løb ligesom planlagt, og da morgenen kom, og vi kom op fra vores hi, kunne vi se et hav, der ikke var roligt, men heller ikke så truende som flere af os havde frygtet – det så lovende ud.
De første timer gik på forskellige vrag på 80-85 meters dybde. Der kom langer ombord fra start, hovedparten i 4-5 kg. klassen.
Den generelle oplevelse var, at det ikke ligefrem væltede op med fisk… eller lad os sige det, som det var: Der var fisk til alle, men ikke ligefrem i overflod. Men der var en meget uens fordeling af fangsterne hvor Kurt og Gert havde hyppigere fleks på klingerne end andre. Vi andre måtte blot fundere over, hvad det nu liiige var der blev gjort anderledes fra deres side. Men det er nu charmen nogle gange ved fiskeri. Nogle dage lægger man sig i den ende af skalaen hvor der fanges flest fisk, og andre gange må man lægge sig i den anden ende.
Ude agter havde vi Danny og hans gæst Brian stående. De er hardcore artsfiskere, og efter der var landet et par langer, skiftede de fra medeforfang med sild på, til almindelige fladfiskeforfang med børsteorm på, og makrelforfang med og uden agn.
Skipper annoncerede, at han lige ville fange et par makreller, og kastede ud fra afsatsen ved førerhuset, og køligt kranede han 2 makreller ind i første forsøg. Det fik Danny til at skifte til makrelforfang, så han lige kunne få sin artsliste for 2025 udvidet med makrel, hvilket skete i et snuptag.
Kim Mathisen forsøgte at lave et snigangreb på artsfiskerne, da han luskede en slimål til vandoverfladen.
Danny og Brian (som er indehaver af danmarksrekorden i slimål), annoncerede, at den slimål, som Kim var ved at lande var en sikker ny danmarksrekord.
Det vides ikke om Kim fik gummiben eller hvad årsagen var, men slimålen nåede kun halvvejs fra vandoverfladen til rælingen, før den slap sit greb, og man kunne nu følge slimålens tur tilbage til friheden.
Puljen skiftede hænder en del gange i dagens løb. Om eftermiddagen fik Jes en lange på 6,25 kg. som lagde sig i spidsen for konkurrencen, og den placering kunne han så nyde et halvt minuts tid, inden Lars overtog føringen med en lange på 8,7 kg. hvilket endte med at bliver vinderfisken.
Da fiskeriet blev ringet af, kunne vi evaluere over turen, som havde det kendetegn, at vi sjældent har set så stor en koncentration af langer iblandt fangsterne. Der var ganske få torsk og makreller – resten var langer. Vi havde brugt størstedelen af dagen på dybder mellem 80 og 100 meter vand. Større dybder havde nok krævet roligere vejrforhold.
Turen gik imod land, dagens varme ret indtaget, og der blev udvekslet alverdens anekdoter om fortidens trofæer, udlandsture og den resterende del af Målerens program for 2025 blev vendt.
Tak alle sammen for endnu en super tur. Det, der på dagen ikke toppede fangstmæssigt, blev opvejet af det gode kammeratskab.